InfraWorks

Autodesk Infraworks, je program namenjen onima koji žele napraviti brze i efektne vizualizacije svojih projekata, s naglaskom na projekte niskogradnje, obzirom da Autodesk ima niz programskih rešenja za vizualizaciju u visokogradnji. U ovom su programu, međutim, poštovane specifičnosti projektovanja u niskogradnji (kao što su npr. tačno geopozicioniranje objekata, veličina zahvata u prostoru...) kao i razni formati podataka specifični u ovoj grani.

To uključuje AutoCAD Map 3D alate za rad s koordinatnim sistemima i mogućnost izbora unosa podataka u različitim formatima: crteži iz AutoCAD-a (DWG), GIS formati (SHP, SDF), LandXML, rasterske podloge, Autodesk Revit i Autodesk Inventor modeli...

Na raspolaganju su nam alati za tematsko mapiranje, geodetsko merenje udaljenosti, ali i za prikaz osunčanosti na zahvaćenom prostoru određenog dana u određeno vreme.

Kao konačan produkt, dobijamo mogućnost interaktvnih vizuelizacija, prikaza renderovanih slika i raznih naprednih simulacija.

Na ovaj način možemo udovoljiti profesionalnim potrebama za prezentaciju gotovih projekata, kao i kontrole tokom svih procesa projektovanja, kako bismo dobili najbolje moguće rešenje.

Specifičnosti u programu Autodesk Infraworks

Nova verzija nam donosi puno poboljšanja, pre svega mogućnost rada s većim modelima i bolju komunikaciju s ostalim Autodesk programima.

  1. Bolja izmena podataka između programa Autodesk Infrastructure Modeler, AutoCAD Civil 3D i Autodesk 3ds Max Design – moguće je uvoz i izvoz podataka u oba smera
  2. Unapređena paleta stilova: proširena paleta puteva i pruga. Dodate nove mogućnosti označavanja površina.
  3. Dodate nove naredbe za rad s modelom: Meni s objašnjenjima, Copy/Paste, Undo/Redo.
  4. Mogućnost analize karakteristika terena: visina, padova …
  5. Analiza sunčevih senki: geografski tačno, izbor datuma i vremena, animacija senki.
  6. Alati za merenje: volumena, udaljenosti i dometa.
  7. Unapređene mogućnosti komunikacije i rada sa velikim modelima.

 

 

Softver Infraworks predstavlja osnovu za projektovanje objekata niskogradnje, a nadopunjuju ga tri modula sa dodatnim specifičnim alatima za puteve, mostove i kanale.

  • Roadway Design               
  • Bridge Design                     
  • Drainage Design

 

Infraworks Roadway Design

Je dodatni modul koji sadrži specifične alate za preliminarno projektovanje saobraćajnica kao što su dodaci za geometrija puteva i unapređene raskrsnice.